Založ si blog

Stavbári pozor!

Pri stavaní domu je veľmi dôležité rozhodnúť sa, kde a ako ho umiestniť, aby dom pekne vynikol, aby bol bezpečný a stabilný. Pri počiatočných plánoch a rozboroch sa vykonáva aj rozbor pôdy, aby sa zistilo, či je pôda pre dom dostatočne vhodná. Zoberme si dva nosné materiály: skalu a piesok. Predstavme si veľkú skalu niekde pri mori – práve majáky sa často stavajú na skalách, aby svietili lodiam do diaľok, no zriedkavosťou nie sú ani domy, ktorých základ tvorí skala. Sú pevné, stabilné, odolné voči pohromám ako silné dažďové búrky, vysoké vlnobitie alebo zemetrasenie. Takýto dom nemá problém, dobre upevnené základy na skale – hoci ich nie je vidieť – udržia celistvé a bez ujmy to, čo je nad zemou – to čo je vidieť. Naopak nebezpečné je stavať na piesku, na nestabilnom, pohyblivom a nejednotnom materiále, ktorý síce dom unesie a podrží, no len na istý čas, nie dlhodobo a vôbec nie natrvalo. Pri väčšom vlnobití niekde na pláži voda všetko podmyje a dom sa zosype.  Dobrý stavbár teda si všetko dobre premyslí a položí základy svojho domu života na skalné hodnoty, ktoré majú budúcnosť . A aj keď je položenie kvalitného základu veľmi namáhavé, krvopotné a časovo náročné, zajtrajšky v tomto prípade prinášajú krásne, trvalé, hodnotné a chutné ovocie života na skale. Nerozumné stavanie na piesku rýchleho zisku, slávy a kráčania po chrbtoch iných ľudí síce istý čas vydrží, no zákony prírody a sveta nevyhnutne prinášajú zemetrasenia a búrky, ktorých voda takého stavby podmyje, vyvráti, zničí, pochová.

Ja si vyberám skalu. 

Vlasy vo vetre a môj kulturista

21.04.2015

Kráčala som včera veľkomestom a sledovala som výklady, ani nie preto, aby som si pozrela čo je v nich nové – to som už vedela, ale chcela som obdivovať svoje dlhé vlnité vlasy, ktoré romanticky povievali vo vetre. Mám rada chvíle, keď mi vlasy vejú vo vetre. Nie som žiaden narcis, ale posledné týždne sa teším z mojich vlasov, ktorým som dovolila dorásť viac ako [...]

Dvojhlas

20.04.2015

Odpusť, že v tieto dni nereagujem na nič, iba na Tvoje objatie. Odpusť, keď k Tvojim otáznikom pripájam ďalšie, moje. Odpusť, že zbieram Tvoje noty a dávam ich do osnov na lásku len potichu. Vieš, niekedy potrebujem, aby si mi melódiu zaspieval sám. A ja sa chytím.

Päť jazykov lásky

16.04.2015

Každý z nás túži po šťastnom a naplnenom priateľskom vzťahu či manželstve, a predsa mávame pocit, akoby ten druhý hovoril iným jazykom. Gary Chapman hovorí, že jednou z príčin neporozumenia vo vzťahoch a v manželstve je to, že každý z nás hovorí iným jazykom lásky. Počas svojej viac ako 30-ročnej poradenskej praxe identifikoval päť jazykov lásky: Slová uistenia, [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

marysmile

Myšlienky a úvahy o živote v nás a okolo nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 43064x
Priemerná čítanosť článkov: 1723x

Autor blogu

Kategórie